Deveta beogradska gimnazija – 64. radionica

Javni čas „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi“ održan je 24.aprila u Devetoj gimnaziji na Novom Beogradu u prepunoj sali škole gde se okupilo preko 160 učenika i nastavnika.

Upravo ovaj datum je simboličan jer smo se pridružili obeležavanju Jom Hašoa – dana Holokausta i sećanja na njegove žrtve, dana komemoracije za preko šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu zbog akcija koje je sprovela Nacistička Nemačka sa svojim saradnicima tokom Drugog svetskog rata.
Istoričar Dr Milovan Pisarri koji je govorio na našoj 64.po redu tribini, predočio je gimnazijalcima istorijske fakte o stradanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata kod nas i u regionu, govorio je o okolnostima koje su dovele do izbijanja rata i kao i o strahovitim posledicama. Posebno se osvrnuo na mesta stradanja u Beogradu (Topovske šupe, Staro sajmište idr.)

Profesor Popadić, socijalni psiholog, inače i sam učenik ove gimnazije, prisetio se svojih školskih dana u ovoj školi i pokušao da predoči sadašnjim učenicima kako je izgledao život Jevreja tokom tih okupacionih godina rata govoreći o predrasudama, rasizmu, antisemitizmu i toleranciji. Povezujući prošlost i sadašnjost, primerima rasističkih ispada (u čijoj pozadini su predrasude) nekad i danas skrenuo je pažnju na svevremenost predrasuda i potrebu reagovanja.

Gospođa Olivera Popović, žena koja je (kao Jevrejka) preživela golgote Drugog svetskog rata, svedočila je o svom životu, bezbrižnom detinjstvu pre početka rata u okolini Novog Sada gde ju je zatekao rat, izbeglištvu u selu kod Kragujevca, kao i posledicama rata na nju i njenu porodicu.
Muzika piše sećanja, a hor SJPD je između izlaganja učesnika tribine, dao svoj pečat kroz pesme ispevane na ladinu, jidišu, hebrejskom i srpskom jeziku. Odabrane kompozicije lepo su oslikale vreme i atmosferu jednog važnog i strašnog segmenta istorije.

T.N.

HPIM5577 Deveta  beogradska gimnazija – 64. radionica

HPIM5576 Deveta  beogradska gimnazija – 64. radionica

HPIM5583 Deveta  beogradska gimnazija – 64. radionica

HPIM5574 Deveta  beogradska gimnazija – 64. radionica

HPIM5575 Deveta  beogradska gimnazija – 64. radionica

HPIM5570 Deveta  beogradska gimnazija – 64. radionica

HPIM5572 Deveta  beogradska gimnazija – 64. radionica