479795_479360492129053_982804314_n

Muzički master klas “Izrael u Beogradu“

Dugo sam želela napraviti master klas sa Naomi Faran u Beogradu, još od 2007, kada sam je prvi put srela u Jerusalimu i bila fascinirana njenim radom i rezultatima. Sanjala sam, želela, planirala, ali stalno su se dešavali neki nemili događaji, podvale dirigenata, iznenadni odlasci članova, nedostatak novca… nikad pravi trenutak. Shvatila sam da nikada i neće biti pravi trenutak, tako da nemam šta čekati, već trebam krenuti u akciju! S obzirom na Naomin veoma popunjen raspored, pregovarale smo skoro dve godine da bismo, uz puno promena i stotine mailova, zaključile da će se master desiti u martu 2013. Tako smo se nas dve dogovorile još prošle godine i pored raznih kolebanja u horu, nedostatka materijalnog… Zapravo devojke su o.k, ali muški hor je prava „trusna zona“ – Čas ih ima, čas ih nema! U svakom slučaju priprema je bila detaljna, duga i zahtevna. Milion sitnica i detalja, a pare da i ne pominjem. Verujem da su me nebesa pogledala i na kraju se cifra zaokružila. Po već ko zna koji put kompanija Strauss i Fondacija Hemofarm pročitale su moju S.O.S. poruku u boci, a Ministarstvo odbrane, kao pravi prijatelj, otvorilo nam je vrata. Uskočile su i male, ali važne podrške Opštine Stari Grad, Knjaz Miloša, pojedinaca i prijatelja hora… i sve se skockalo. Biće master, biće finalni koncert! Samo se moja duša sakrila od straha, zebnje i grča da sve bude kako treba, da Naomi svoj prvi susret sa Beogradom i Srbijom doživi u najlepšem svetlu, i pored iznendne zime u proleće!!

Dok je Srpsko-jevrejsko pevačko društvo pripremalo nove, zahtevne, stare i originalne jevrejske kompozicije,čak i na aramejskom, ja sam radila sve ostalo. Medijsku najavu, promociju mastera, tehničke detalje, kupovine, a hor je podelio flajere i zalepio plakate. Uzalud nam trud! U celom Beogradu nikome nije palo na pamet da se priključi. Niko sa Muzičke akademije, niko iz muzičke škole, ali smo zato imali gošću, dirigenticu iz Makedonije. Ovde su svi prepametni i kao po običaju svi sve znaju! Nisu se ni svi članovi hora SJPD priključili. Ali kao što je moja none govorila „najgore je biti slep pored očiju“, a meni se sve više sviđa latinska poslovica „Ne bacajte bisere pred svinje“.

Dolazak Naomi Faran doživela sam kao neku svoju malu pobedu. U sivoj i tmurnoj svakodnevnici, dašak svetskog, dašak sunca i snage Izraela (male zemlje koja pustinju pretvara u ružićnjak). Nizali su se dani i dešavala divna metamorfoza hora. Nasmejana lica, sjaj u očima, nema kenjkanja, nema umora… samo rad, trud i želja za još. Kratak predah uz kafu i čaj, pa rad, ručak, pa rad, pa još rada… Naomi ne štedi na radu i zahtevima, ali ni na pohvalama. Padaju komplimenti za sjajan izgovor: “ Nikad do sada nisam srela hor koji ovako dobro peva na hebrejskom“, „koji toliko želi da uči i napreduje“. U četvrtak i petak radilo se od jutra do večeri, u subotu je na kraju još bio i koncert, tako da je nedelja izgledala mačji kašalj – rad samo pola dana!! Kraj kakav se samo poželeti može, Srpsko -jevrejsko pevačko društvo igra pevajući Hava Nagilu. Naravno Naomi je vodila kolo! Polako, čarolija je nestala. Naomi je uručila diplome, pozdravljajući se sa učesnicima. Puno uzajamnih lepih, toplih reči, zagrljaja….. i veliki, veliki aplauz za Maju koja je strpljivo i virtuozno sve pratila na klaviru. Nadam se da će dobri duh Naomi Faran još dugo motriti na nas (dok ne dođe ponovo da nas sve začara).

Marlena Weinberger Pavlović
Predsednica
SJPD

Beograd, Dom vojske, od 21 – 24. marta 2013.

naomi faran02 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran04 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran11 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran09 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran12 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran03 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran06 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran07 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“
naomi faran01 Muzički master klas “Izrael u Beogradu“